Stichting Vrienden van Kasteel Dussen

Op onze sprookjesachtige locatie organiseert Stichting Vrienden van Kasteel Dussen rondleidingen, voorstellingen, concerten, lezingen en de jaarlijkse Dag van het Kasteel.

Bezoek de website

Meer over Stichting Vrienden Kasteel Dussen

Ons historische kasteel kent een bewogen geschiedenis, waarbij de oorsprong teruggaat tot 1331. In vergelijking met andere kastelen in binnen-en buitenland is het kasteel meer bescheiden van formaat. Hierdoor, en door de bijzondere binnenplaats met de Toscaanse zuilengalerij uit de 17e eeuw, heeft Kasteel Dussen een geheel eigen charme en sfeer. Op deze prachtige locatie organiseert Stichting Vrienden Kasteel Dussen onder andere rondleidingen, voorstellingen, concerten, lezingen en de jaarlijkse Dag van het Kasteel. In 1991 is de stichting opgericht met als doel: het uitdragen van het kasteel als cultureel-historisch erfgoed. En dat is als je het ons vraagt gelukt! Genoeg redenen voor een bezoek aan dit sfeervolle kasteel!

Meer informatie

Rondleidingen

We kunnen je van alles over de geschiedenis vertellen, maar het mooiste is om de rijke geschiedenis gewoon te komen beleven! Dwaal door de vertrekken en laat je verwonderen.

Stichting Vrienden van Kasteel Dussen organiseert verschillende rondleidingen, waaronder één speciaal voor kinderen. Ook zijn rondleidingen te ‘personaliseren’ voor bijvoorbeeld een schoolreisje of een familie-uitje. Maak een reis door de tijd en laat je meeslepen door een kundige gids die je alles kan vertellen over het kasteel!

 

 

 

Rondleiding boeken
Kasteel-dussen-trouwen-in-een-kasteel
Kasteel-dussen

Activiteiten

Gedurende het hele jaar worden er door de stichting in Kasteel Dussen voor jong en oud allerlei activiteiten georganiseerd. Zo doet Kasteel Dussen mee aan de Open Monumentendag(en) in september. In juli is er al enkele jaren een gratis concert wat gegeven wordt door de fanfares van Dussen en Hank.

Ook zijn er met enige regelmaat leuke kindervoorstellingen, diverse concerten en lezingen in het kasteel te bezoeken. Op Tweede Pinksterdag vindt er de viering van ‘de Dag van het Kasteel’ plaats. In de agenda van Stichting Vrienden Kasteel Dussen blijf je op de hoogte van alle aankomende activiteiten in ons kasteel!

 

 

 

Bekijk de agenda

Kasteel-Dussen-rondleidingen
Kasteel-dussen-make-over
Kasteel-dussen-trouwlocatie
Stichting Vrienden van Kasteel Dussen Het kasteel kent een bewogen geschiedenis, waarbij de oorsprong teruggaat tot 1331. In vergelijking met andere kastelen in binnen-en buitenland is het van een bescheiden afmeting. Juist daardoor en door de bijzondere binnenplaats, met de Toscaanse zuilengalerij uit de 17e eeuw, heeft het een geheel eigen charme en sfeer.

De geschiedenis van Kasteel Dussen

Kasteel Dussen kent een bewogen geschiedenis. In de 14e eeuw was naast het stroompje ‘de Dusse’ al een woontoren te vinden. Arent van der Dussen liet deze woontoren in 1387 ombouwen tot een kasteel. De huidige kelders stammen nog uit die tijd!

Sint-Elisabethsvloed

De Sint-Elisabethsvloed van 1421 veranderde Kasteel Dussen in een bouwval. In 1456 begon de wederopbouw van het kasteel, uit initiatief van Floris I van der Dussen, wat later door zijn zoon werd voortgezet. De kenmerkende toegangspoort en een gedeelte van de torens zijn restanten van deze wederopbouw.

Tachtigjarige Oorlog

De Spanjaarden namen het kasteel in tijdens de Tachtigjarige Oorlog in 1573. Zij lieten het kasteel uiteindelijk in zeer slechte toestand achter. De wapenstilstand in 1609 die maar liefst twaalf jaar zou duren, maakte dat Baron van Gent het kasteel weer in goede staat wilde herstellen. Hij is verantwoordelijk voor de Toscaanse zuilengalerij op de binnenplaats. Hij verkocht het kasteel uiteindelijk in 1628, noodgedwongen, aan familie Van Axel.

Kloostergemeenschap

Marie Camille de Croix erfde het kasteel in 1863 van haar vader. Het kasteel kwam, door haar huwelijk met Marie Auguste d’Ursel, in het bezit van de adellijke Belgische familie d’Ursel. Zij boden het kasteel vervolgens in 1901 aan een kloostergemeenschap aan als tijdelijk onderkomen. Zij zorgden voor onder andere de loopbrug over de gracht. Toen de nonnen vertrokken, stond het kasteel vier jaar leeg.

Kasteel Dussen in de huidige tijd

Uiteindelijk kwam de familie Suringar in het bezit van Kasteel Dussen in 1924. Rolina Suringar was de laatste bewoonster en overleed plotseling in 1935. Vervolgens werd het kasteel aangekocht door de gemeente. Het kasteel heeft tussen 1954 en 1997 zelfs dienst gedaan als gemeentehuis! In 2013 kwam het kasteel in eigendom van Monumenten Fonds Brabant, en in 2020 betrokken Niek van Lieverloo en Klaas van Leengoed het prachtige Kasteel Dussen!

 

 

 

 

Stichting Vrienden van Kasteel Dussen